Otvorena Ribarnica Ližnjan

Objavljeno 28 Veljača 2023
Danas je u lučici Kuje u Ližnjanu otvorena “Ribarnica Ližnjan”. Projekt je to komunalnog društva Ližnjan Brnestra d.o.o. s ciljem dodatnog oplemenjivanja života mještana Općine Ližnjan-Lisignano, a realiziranog putem natječaja LAGUR-a “Istarska batana” po Mjeri 3.4.2. Ulaganje u malu infrastrukturu u području ribarstva i akvakulture iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020.

Ovim projektom uložilo se u novi i stalni lanac opskrbe ribom i ribljim proizvodima za žitelje, posjetitelje i turiste Općine Ližnjan-Lisignano kroz uspostavu male potpuno opremljene montažne ribarnice. Poslovni koncept projekta osmišljen je na način da se lokalnim ribarima omogući prodaja njihovih proizvoda u maloprodajnom objektu – ribarnici te time povećaju vlastite prihode, učinkovitost poslovanja, povećaju prepoznatljivost proizvoda i FLAG područja te doprinose održivom očuvanju okoliša, a kao glavni cilj projekta istaknuto je povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti šireg područja Općine Ližnjan-Lisignano u sektoru ribarstva, akvakulture i povezanih aktivnosti. Naime, projektom se uložilo u malu infrastrukturu u sektoru ribarstva (ribarnicu) kao jednu od osnovnih preduvjeta za korištenje punog razvojnog potencijala područja kroz poboljšanje lanca opskrbe, razvoj inovativnih kanala prodaje, indirektno očuvanje radnih mjesta te dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture.

Također, projektom se težilo jačanju korištenja prednosti koje se odnose na okoliš i ublažavanje učinaka klimatskih promjena u ribarstvenim i akvakulturnim područjima. Kroz edukacijske aktivnosti promicati će se ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku kulturnu baštinu uključenog područja te jačati uloga ribarstvenih zajednica u lokalnom razvoju i upravljanju lokalnim resursima te pomorskim aktivnostima.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru mjere 3.4.2. “Ulaganje u malu infraskrukturu u području ribarstva i akvakulture” Lokalne akcijske strategije u ribarstvu “Istarska batana” za razdoblje 2104.-2020. Vrijednost projekta iznosi 53.458,08EUR (=402.568,00kn). Bespovratna potpora iznosi =52.926,91EUR (=398.568,00kn) što čini 100% sveukupnih prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je 85% =44.987,88EUR (=338.782,80kn), a Republike Hrvatske 15% =7.939,04EUR (=59.785,20kn). Projekt je prijavljen u prosincu 2020. godine, a Odluka o financiranju Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede donesena je u srpnju 2021. godine.

U realizaciji projekta pripomogli su Javna ustanove Regionalni kordinator Istarske županije za europske programe i fondove AURORA, konzultanti KEY Consulting d.o.o. iz Poreča i EmiDa d.o.o. iz Varaždina koji su proveli Javnu nabavu. Izvođač ribarnice kontejnerskog tipa je  KOVA d.o.o. iz Mraclina, Velika Gorica sa partnerom za opremanje ribarnice FUSIO d.o.o. iz Poreča. U realizaciji projekta sudjelovali su i obrt TERRA-KOP iz Vinkurana u građevinskom dijelu, te VODAMONT iz Barbana i ELEKTROPERCAN iz Ližnjana glede priključaka.

Ostvarenjem ciljeva projekta ojačat će se konkurentnost ribarnice, ali će se doprinijeti i konkurentnosti sektora ribarstva i akvakulture na području FLAG-a Istarska Batana, kao i prepoznatljivosti lokalne ribe i ribljih proizvoda. Navedeni ciljevi će doprinijeti ostvarenju mjere 3.4.2. Ulaganje u malu infrastrukturu u području ribarstva i akvakulture, kojom je omogućeno da se razvije i provede ovaj projekt. Pozitivan poslovni efekt projekta na nositelja se dugoročno očekuje kroz izgrađeni brend odnosno izgrađenom suradnjom s ribarima, stanovništvom, turistima i lokalnom zajednicom. 

Rezultat projekta je kompletno opremljen objekt sa svim instalacijama spremnima za uporabu. Objekt uključuje sljedeću opremu: ledomat, spremnik za led, automatski filter za omekšavanje vode, inox stol, slavina s nožnim pogonom, senzorska slavina, sifon, zatvoreni viseći ormar, rashladni ormar, zamrzivač, 2 rashladne vitrine za ribu, viseća vaga, stol i sve to u 15m2.

U sklopu otvaranja ribarnice održana je i informativno-edukacijska radionica  “Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, uključujući ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku kulturnu baštinu”  u suradnji s "Aquarium" Pula.


Ližnjan Brnestra d.o.o.

© Ližnjan Brnestra d.o.o. Sva prava pridržana.